Wat is een huifbed ?

Het huifbed is een metalen constructie die wordt voortbewogen door twee pony’s.
Boven de pony-ruggen is een zeildoek gespannen die in hoogte verstelbaar is, zodat de ponyrug net wordt geraakt.
Degene die op dit zeildoek ligt, ligt met het hoofd in de rijrichting en wordt door het lopen van de paarden op een unieke manier gemasseerd.
Boven de gehele constructie is een overkapping gemaakt, zodat het geheel op een huifkar is gaan lijken, een huifkar waar men in kan liggen, vandaar de naam huifbed.
Soms hangt er in deze overkapping een liftconstructie.
Doormiddel van deze tillift kunnen ook volwassen mensen gebruik maken van het huifbed.
Het huifbed wordt bestuurd door een koetsier. Naast de koetsier is plaats voor een begeleider. Deze bepaalt mede het tempo waarin gereden wordt. Dit tempo is mede afhankelijk van de gebruiker van het huifbed. De een heeft liever een wat langzamer tempo, de ander wat sneller. Er wordt altijd in stap gereden .

Al met al kan gesteld worden dat huifbed rijden een weldadig en een warm gevoel geeft, en brengt meestal een vorm van ontspanning teweeg die door weinig andere therapieën is te evenaren Er wordt zelfs gezegd dat er voor sommige cliënten geen beter medicijn is.
Ik was onlangs zelf bij een manege die werkten met huifbedden, en daar haalden ze net een cliënt van het bed af, en die was in slaap gevallen… dat zegt toch genoeg…

De eerste huifbedden

De eerste huifbedden in het daarnet besproken systeem, waren vrij onveilig en simpel. Deze bedden waren wel te verstellen maar dat kostte aardig wat tijd en moeite. Er paste maar een bepaald span paarden onder omdat er te weinig verstel mogelijkheden waren.
De originele eerste wagens liepen vrij zwaar door het zand omdat de paarden een dubbellucht zwenkwiel aan de voorzijde om moesten drukken.

De veiligheid viel ook tegen, als de paarden gaan bokken of trappen liep je veel risico als bestuurder van zo’n wagen. Er zat namelijk geen afscheiding tussen de achterbenen van het paard en de bestuurder.

Ook konden de paarden niet zomaar onder het bed vandaan lopen als ze beginnen te bokken of als ze schrikken. Hier liep de cliënt risico.
 
Ons huifbed

Het door ons ontwikkelde huifbed heeft een aantal aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de meeste huifbedden.
Zowel qua gebruiksvriendelijkheid als veiligheid.

Gebruiksvriendelijkheid

Als eerste de gebruiksvriendelijkheid voor het paard:

Het kost de paarden  bijna geen moeite om het huifbed Type 1 vooruit te trekken en de bocht door te trekken. Dat komt omdat we geen wiel vooraan hebben geplaatst maar achter aan de wagen. Door de lange dissel werkt het als een soort hefboom.
De wagen is geheel aanpasbaar naar de schofthoogte en de lengte van de pony/paard.
Het geheel is zo afgewerkt dat de paarden zich nergens aan kunnen stoten en bezeren.
We hebben bijvoorbeeld de zijarmen naast de wielen dichtgemaakt met gaas, zodat de paarden niet met hun benen tussen de spaken kunnen komen.

Ten tweede de gebruiksvriendelijkheid voor de cliënt:

Doordat het bed snel en met een hendel door de koetsier te verstellen is kan de druk waarmee de cliënt op het paard ligt traploos geregeld worden.

Dan de gebruiksvriendelijkheid voor de koetsier:

De koetsier kan vanuit de stoel het bed ten opzichte van de paarden verstellen.
De constructie is voor de koetsier zeer makkelijk en snel te verstellen dat er paarden van verschillende schofthoogtes en lengtes onder kunnen lopen.
De totale bediening van de wagen kan geschieden vanuit de koetsiers-plaats.
Tijdens het opleggen van een cliënt, kan vanaf de koetsiersstoel een steunpoot voor aan het huifbed op de grond worden gezet. Hierdoor kan het bed nooit kantelen en staat het stabieler.

Veiligheid

Veiligheid voor paard:

De paarden kunnen zich nergens aan bezeren of stoten zoals al eerder gezegd werd. Ook kunnen ze niet tussen de wielen komen doordat de zij- en achterkant met gaas zijn afgeschermd.

Veiligheid cliënt:

Als de cliënt op het bed ligt en de paarden beginnen te bokken of te trappen, dan kan de cliënt zich bezeren of eraf vallen.
Dit wordt voorkomen door een extra veiligheid. Met een trap op de noodhendel worden de paarden vrijgelaten en loopt de cliënt geen risico.

Veiligheid koetsier:

Koetsier en paard blijven gescheiden, omdat er een afscheiding tussen zit, door middel van gaas.
Het is namelijk al eens voorgekomen dat bij het oude model iemand tussen paard en wagen gevallen is.

Veiligheid tijdens het wisselen:

Tijdens het wisselen van een cliënt kan de koetsier vanaf de koetsiersstoel de voorkant van de wagen stabiliseren met een elektrische steunpoot.
Verder is de wagen voorzien van een handrem op de beide grote wielen. Ook bedienbaar vanaf de koetsierszitting, waardoor tijdens het wisselen van de cliënt de wagen zeer stabiel staat.

Het doel

Het huifbed is speciaal bedoeld voor mensen met een meervoudige handicap. Leeftijd is hierbij onbelangrijk, hoewel wij het afraden voor kinderen onder 1 jaar.
Mensen met een meervoudige handicap kunnen meestal niet veel bewegen. Epilepsie komt vaak voor en veelal zijn ze spastisch. (overmatig strekken van de spieren) Longproblemen, slecht functionerende nieren en darmen en een algehele slechte doorbloeding, zijn veel voorkomende klachten.
Door het rijden op het huifbed heeft de gehandicapte mens contact met de beide pony’s. Hun warmte en masserende bewegingen hebben een uitermate gunstige invloed op bovengenoemde klachten. Door de intense massage van het lichaam worden alle organen weer volop doorbloed en treedt er een totale ontspanning op. Daardoor verbetert de darmfunctie, epileptische aanvallen kunnen verminderen en longen kunnen vrij van slijm worden. Het lichaam wordt heerlijk warm. Mensen met een dwarslaesie, reuma, multiple sclerose en rugproblemen krijgen door het huifbed-rijden een betere conditie.
Vermindering van de medicatie tegen darmstoornissen komt ook vaak voor.

De ritten duren een half uur. In de praktijk blijkt dat dit de beste tijd is om aan te houden. Bij een kortere rit heeft de massage niet voldoende haar inwerking, bij een langere rit is het te vermoeiend voor degene die op het huifbed ligt.

Het meest unieke van onze verbetering is dat we de zwenkwielen aan de voorzijde, naar de achterkant verplaatst hebben en de achterwielen net achter het paard geplaatst zijn. Hierdoor ontstaat door zijn balancering een vorm van tweewieler, waarbij de achterzijde wat zwaarder is gelang het aantal personen die meerijden. Dit kan maximaal zijn koetsier en 2 begeleiders (meestal koetsier en 1 begeleider), zodat de druk op het zwenkwiel beduidend minder is dan op het huidige model. Ook de bochten zijn soepeler te nemen, zoals al beschreven (hefboom). Bij het huidige model komt de helft van het totale gewicht op de voorwielen. Dit is ons inziens de grootste verbetering. Verder is het tuig vervangen door een duwbeugel, dus geen riemen meer over de rug van het paard. Dit ter bevordering van de gebruiksvriendelijkheid van de cliënt, met veelal een tere huid (snel doorliggen).
De Huifbedden
Type 1
Type 2
Copyright H.C.A. Klarenbeek